“Істинне призначення людини – бути корисним для оточуючих, суспільства та своєї країни.” М.І. Гасик.

Кожна особистість - людина, але не кожна людина є собистістю. Людським індивідом народжуються, а особистістю стають. Саме такою ЛЮДИНОЮ з великої літери і став Гасик Михайло Іванович.

Майбутній учений народився у селі Семенівка Пологівського району. Навчався на відмінно у Новоселівській восьмирічній школі. Він неначе губка вбирав в себе знання. Тож закономірно, що Пологівську середню школу № 1 (нині Пологівська гімназія «Основа») закінчив зі срібною медаллю.

Найтепліші спогади дитинства – це спогади про батьків, які, незважаючи на складні матеріальні умови, змогли прищепити сину любов до праці, любов до знань і дали можливість отримати освіту. А повагу до вчителів та школи проніс через усе своє життя.

Так буває: мрієш про одне, а виходиш на інший життєвий шлях. Було навчання у військовому училищі, а потім Гасик М. поступив до Запорізького металургійного технікуму, обравши спеціальність «Електрометалургія сталі і феросплавів». Михайло навіть і не здогадувався, що саме ця галузь стане сенсом всього подальшого життя. Технікум він закінчив з відзнакою і був направлений на роботу на Алмазянський (Стаханівський) феросплавний завод, де працював плавильником, помічником бригадира печі. Згодом на три роки був призваний на строкову армійську службу. А вже звідти направлений для одержання вищої освіти до Дніпропетровського металургійного інституту, який і закінчив у 1954 році з відзнакою. З тих пір і до кінця життя діяльність Михайла Івановича була пов’язана з цим учбовим закладом ( тепер це – Національна металургійна академія України).

Невідомо, хто загубив, а хто знайшов. Став би М. І. Гасик авіаконструктором, як спочатку мріяв, то авіація придбала б в його обличчі визначного спеціаліста. Зате металургія, куди він прийшов, просунулася вперед завдяки таланту видатного вченого.

Науковий шлях Михайла Івановича розпочався, коли він почав працювати молодшим науковим співробітником в своєму ж інституті.

• 1954-1955 р. М.І. Гасик вперше застосував у феросплавній промисловості вакуумування рідкого ферохрому у ковшах перед розливом.

• Метод М.І. Гасика одержав розповсюдження на всіх заводах, виробляючи ферохром.

• М.І. Гасик провів дослідження, відзначене другою премією на Всеукраїнському конкурсі на кращу пропозицію з економії електричної та теплової енергії.

• 1965р. М.І. Гасик вирішив проблему електродів – обвалювання, яка детально описана в його книзі «Виробництво неперервних самообвалювальних електродів і анодів».

• Доцентом, кандидатом технічних наук М.І. Гасиком були розроблені основні варіанти виплавки з каолінів електрокорунду для абразивної і металургійної промисловості.

• Видані технологічні основи і схеми одержання глинозему шляхом гідрохімічної переробки алюмокальцієвих продуктів. Він був також у числі тих, хто ставив питання про необхідність будівництва на базі Положського родовища каолінів електрометалургійного комбінату.

Пріоритет і наукова новизна розробок М.І. Гасика захищені понад 250 авторськими свідоцтвами СРСР, патентами України, Росії, США, Англії, Франції та інших держав.

Як завідувач кафедри електрометалургії НМетАУ М. І. Гасик здійснював широку педагогічну діяльність. Незважаючи на велику зайнятість всесвітньо відомий академік завжди знаходив час для спілкування з педагогами та учнями рідної школи, дбаючи про те, щоб діти росли освіченими та прагнули до нових знань. Саме за його ініціативи та підтримки було відкрито перший комп'-ютерний клас у гімназії.

Наполеглива і невтомна праця відомого науковця, прагнення до знань, нових наукових відкриттів завжди були прикладом для учнів гімназії і всіх пологівських школярів. Започаткована у 2010 році гімназійна олімпіада імені академіка М. Гасика з природничо–математичних дисциплін щороку проходить серед учнів 7-9-х класів закладів освіти м. Пологи. За цей час у олімпіаді взяли участь більше 1500 учнів.

У 2012 році на фасаді будівлі Пологівської гімназії «Основа» відкрито меморіальну дошку Почесному громадянину міста Пологи Михайлу Івановичу Гасику, який своїм життям, своєю діяльністю стверджував те, що істинне призначення людини – бути корисним для оточуючих, суспільства та своєї країни.

На початку 2021 року знаного у всьому світі видатного академіка та шанованого земляка М.І. Гасика не стало… Колектив Пологівської гімназії «Основа» глибоко сумує з приводу великої втрати та висловлює співчуття рідним і близьким. Збережімо світлу память про видатну людину!

Колектив КУ «Пологівська гімназія «Основа»

( У статті використано матеріал учасниці Всеукраїнського інтерактивного конкурсу Малої академії наук «МАН – Юніор – Дослідник» Номінація «Історик-Юніор 2020» учениці 9-А класу гімназії Тоцької А., науковий керівник: Маркітан Л.В.)

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

КОМУНАЛЬНА УСТАНОВА «ПОЛОГІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ«ОСНОВА» ПОЛОГІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ПОЛОГІВСЬКОГО РАЙОНУ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Запорізька область, м. Пологи, вул. Щаслива, 83/МТС,2

Тел.:(06165) 50006, 23815

e-mail: pologyschool3@gmail.com

Дата останньої зміни 05 Квітня 2024

Цей сайт безкоштовний!